19:46 - RAMAZAN COŞKUSU AYBASTI’YA TAŞINDI
22:25 - CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜNDE BÜYÜK COŞKU
22:25 - FATSA’DA 98.YIL COŞKUSU
22:25 - BELEDİYEMİZDEN ESNAF VE VATANDAŞLARA TÜRK BAYRAĞI
22:25 - 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI
22:25 - KIRSALDA YAPILAN ÇALIŞMALAR FEVKALADENİN FEVKİNDE
22:25 - TEMİZ BİR FATSA İÇİN ELELE
22:25 - KIRSAL MAHALLELERDE KONFORLU BETON YOL ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
22:25 - BETON YOL ESKİORDU HALKINI ÇOK SEVİNDİRDİ
22:25 - VAKKASOĞLUNDAN GENÇLERE TAVSİYE; AKİF DEDE GİBİ YAŞAYIN
Ordu Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “11. Kivi Hasat Şenliği” düzenlendi.
Perşembe ilçesi Efirli mahallesinde Ertuğrul Karamanoğlu’nun kivi bahçesinde gerçekleştirilen ‘Kivi Hasat Şenliği’ne, Vali Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız, Vali Yardımcısı ve Perşembe İlçe Kaymakamı Ahmet Arık, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan’ın yanı sıra daire müdürleri ve kivi üreticileri katıldı.
Halk oyunları gösterisi ile başlayan ‘Kivi Hasat Şenliği’nde bir konuşma gerçekleştiren Vali Seddar Yavuz, fındığın yanında alternatif ürünlerin süratle yetiştirilmesi ve piyasaya sürülmesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Ordu’nun kivi üretiminde ikinci sırada olduğunu belirten Vali Yavuz, markalaşmanın önemine değindi.
Vali Yavuz, “Ordu, Karadeniz’in en güzel şehirlerden bir tanesi tartışmasız. Tabiatıyla, ovalarıyla, yaylalarıyla, dereleriyle, uçsuz bucaksız sahiliyle ve en önemlisi de nezaket ve zarafet sahibi insanıyla fark yaratan bir şehir. Bu şehrin ekonomisinin de daha iyi olması lazım. Fındığın yanında alternatif ürünlerin süratle yetiştirilmesi ve piyasaya sürülmesi çok kıymetli. Ürünü üretebilirsiniz ama üründen en yüksek geliri elde etmek bir hedef olmalı. Bunu da ancak marka ile yapabiliriz. Bugün Türkiye’nin de sorunlarının başında gelen problem bu. Biz üretimi yapıyoruz, markasını başkası basıyor. Dolayısıyla aradaki kârı da büyük firmalar elde ediyor. Bunun önüne geçebilmek için elbette bizim kendi markalarımızı yaratmamız ve bunlara başta ülkemiz ve dünya piyasalarına sunmamız gerekiyor” diye konuştu.
Programda AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız da bir konuşma yaparak, Ordu kivisinin markalaşmayı hak ettiğini belirtti.
Milletvekilli Yediyıldız, “Sayın Valim sağ olsun markalaşmanın önemini bildiği için, bir Ordu kivi markası oluşturarak, inşallah Ordu kivisi piyasaya sürülecektir. Ve Ordu’da kivi fındıktan sonra ikinci bir ürün olarak insanımıza gelir kaynağı olacaktır. Ordu kivisi markalaşmayı hak eden değerli bir kivi. Bu çalışmaların iyiye doğru gideceğine inanıyorum. Ordu’nun fındığı ile, kivisi ile, çayı ile, narenciyesi ile ileri gitmesini dileyenlerden birisiyim. Onun için Ordu için ne yaparsak kardır diye düşünüyorum. Hepimiz bu dünyadan göçüp gideceğiz. Giderken de hoş bir seda bırakmak istiyoruz. O yüzden de elimden gelen her şeyi yapmak istiyorum” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu ise, Türkiye’de kivi yetiştiriciliğinde Ordu’nun 2. sırada yer aldığını hatırlatarak, Ordu kivisinin markalaşması için gerekli başvuruların gelecek hafta yapılacağını söyledi.
Bugün itibari ile Ordu’da 2 bin kivi üreticisinin 3 bin dekar alanda 7 bin tonluk bir verim ile kivi üretiminin geçekleştirildiğini belirten Oğurlu sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın Valimiz Ordu’da göreve başladığı ilk gün, markalaşmanın ne kadar önemli olduğunu bizlere iletmişti. Biz de o günden sonra markalaşmayla ilgili bir takım çalışmalar yaptık. Özellikle Ordu Üniversitesi ile birlikte çalışmalarımızı tamamladık. Sonuç raporu elimizde şu anda önümüzdeki hafta içerisinde markalaşma için başvurumuzu yapacağız. Şimdiden Ordulu üreticilerimize Ordu Kivisi markasının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan ise, 2018 yılında kividen yaklaşık 20 milyon TL civarında bir gelir elde edileceğini belirterek, kivinin fındıktan sona önemli bir gelir kapısı olduğuna dikkat çekti.
Soydan, “Kabadüz, Ulubey, Altınordu, Perşembe, Ünye, Fatsa ve İkizce ilçelerimizde yaklaşık 7 bin ton kivi üretiliyor. Bu üretim sonunda ise ilimize yaklaşık 2018 yılı fiyatlarıyla beraber 20 milyon TL civarında bir ekonomik getiri sağlamaktadır. Kivi Ordu’da, fındıktan sonra önemli bir gelir kapısı olmuştur. Kivinin yüksek rekoltelere çıkarmak için elimizden geleni yapmamız lazım. Kivinin yıllarca önünün açık olduğunu görüyoruz. Kivi üretim alanına çok dikkat edilmesi lazım. Eğer kivi üretimi çoğaltılacaksa muhakkak ilgili kurumlardan yardım alarak çalışmalar yapılması gerekmektedir. Üreticilerimizin ayrıca hasat konusunda da aceleci davranmayarak zamanında yapması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, “En İyi Kivi Bahçesi Yarışması” ile “En İyi Kivili Pasta Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri Vali Seddar Yavuz ve AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız tarafından verildi.
Program, protokol mensupları tarafından kivi hasadının yapılmasıyla son buldu.
Program sonrası Vali Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız, Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık ve beraberindekiler, Efirli mahallesinde serada gül üretimi yapan Ömer Gök’ün serasında incelemelerde bulundu.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.