02:14 - 2024 Yılı Nüfus Verileri Açıklandı
01:59 - FATSA’DA KAPALI YÜZME HAVUZU HİZMETE GİRDİ
19:46 - RAMAZAN COŞKUSU AYBASTI’YA TAŞINDI
22:25 - CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜNDE BÜYÜK COŞKU
22:25 - FATSA’DA 98.YIL COŞKUSU
22:25 - BELEDİYEMİZDEN ESNAF VE VATANDAŞLARA TÜRK BAYRAĞI
22:25 - 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI
22:25 - KIRSALDA YAPILAN ÇALIŞMALAR FEVKALADENİN FEVKİNDE
22:25 - TEMİZ BİR FATSA İÇİN ELELE
22:25 - KIRSAL MAHALLELERDE KONFORLU BETON YOL ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Ordu’da 5 Temmuz’da ektili olan sel büyük hasara neden oldu. Onlarca evin hasar gördüğü selde 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi hala kayıp. Sel sonucu Karadeniz Sahil Yolu’ndan Ordu ile Perşembe’yi birbirine bağlayan Akçaova Irmağı üzerindeki Efirli köprüsü de hasar gördü.
Köprünün ayakları oynayınca köprünün yok kısmı adeta katlanmış gibi oldu. Bunun üzerine ulaşım Ordu’dan Perşembe’ye gidiş yönünde 1938 yılında Alman mühendisler tarafından yapıldığı için Alman Köprüsü de denen Cezaevi Köprüsü’nden verilmeye başlandı. Perşembe’den Ordu’ya geliş ise Alman Köprüsü’nün hemen üstündeki çevre oylu ile bağlantılı olması için yapılan köprüden sağlanıyor.
75 gündür hiçbir çalışma yok
Buraya kadar her şey normal gelebilir ancak değil. Selin üzerinden yaklaşık 75 gün geçmesine rağmen Akçaova Irmağı üzerindeki köprü hala kapalı. O zamandan bu zaman hiçbir çalışma yapılmadığı için kapalı olan köprünün ne zaman açılacağı hakkında de en küçük bir bilgi yok. Köprünün kapalı olmasına ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Perşembe ilçesinin sivil toplum kuruluşlarını yanı sıra Efirli Mahallesi sakinleri de yolun sahil yerine iç taraftan verilmesi sebebiyle kaza tehlikesi olduğu gerekçesiyle tepkili. Bu ararda asıl tepki ise Cezaevi Köprüsü’nün hiçbir güçlendirme çalışmamı yapılmadan ulaşıma açılmasına.
Yarılma sebebiyle 1 yıl kapatıldı
Çünkü Cezaevi Köprüsü 2012 ila 2013 yıları arasında 1 yıl ulaşıma kapalı kalmış. Bunda köprünün üst kısmında meydana gelen açıklık etkili olmuş. Halen köprünün üstü kısmındaki bu 10-15 santim uzunluğundaki açıklık net olarak görülebiliyor. Çünkü yolun asfalt olan kısmında bu açıklık ince yama asfalt ile kapatılırken yaya kaldırımı kısmında olduğu gibi duruyor. Ağırlığı kimi zaman 80 tonu aşan kamyonlar dahası yakıt tankerleri ile LPG tankerleri de Ordu Tüneli’nden geçmeleri yasak olduğu izin bu yolu kullanıyor. Yani Cezaevi Köprüsü’nün üzerinden geçiyor. Bu ise olabilecek bir çökmede kelimenin tam anlamıyla faciaya davetiye çıkarıyor.
Ya bir tanker geçişi sırasında çökerse…
Tabir yerinde ise Efirli Mahallesi sakinleri diken üstünde yaşıyor. Mahalle Muhtarı Dursun Duran da onlardan biri. Bir çökme anında yaşanabilecek tehlikeye dikkat çeken Duran “Selde hasar gören Akçaova Irmağı üzerindeki köprünün bir an önce yapılması lazım. Artık daha fazla zaman kaybı olmamalı. Bunu defalarca yetkililere ilettik ama sesimizi duyuramıyoruz. Cezaevi Köprüsü geçmişte açılma sebebiyle ulaşıma kapatıldı sonrasında hiçbir çalışma yapılmadan yeniden ulaşıma açıldı. Şimdi köprünün üzerinden dev tankerler geçiyor. Allah korusun onlardan biri geçerken bir çökme olursa ardından da bir patlama yaşanırsa bunun vebalini kim alacak. Alsa bile giden canlar gire gelecek mi?” diye soruyor.
Orducu
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.