SON DAKİKA

Ordu 52 Haber

Efirli Köprüsü bugün açılıyor

Efirli Köprüsü bugün açılıyor
Bu haber 19 Haziran 2017 - 1:13 'de eklendi ve kez görüntülendi.

345 gün sonra bitti

Altınordu ile Perşembe’yi birbirine bağlayan Efirli Köprüsü 5 Temmuz 2016’da meydana gelen selde kullanılamaz hale geldi. Son 50 yılın en büyük seli olara kayıtlara geçen olayda Perşembe ilçesinde 5 kişi de hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 5 kişiden 2 kişinin halen cesedine ulaşılamadı. Büyük yıkıma neden olan selde Altınordu ile Perşembe’yi birbirine bağlayan Efirli Köprüsü sel sularının köprü ayaklarını oyması sonucu meydana gelen çökme ile kullanılmaz hale geldi. Ulaşım Alman köprüsü de denen Cezaevi Köprüsünden sağlandı. 

Deprem tehlikesi köprüyü katladı

Köprü bir süre ulaşıma kapalı halde tutulurken bu arada yapılan sondajlar sonucu projesi hazırlandı. 1 Ocak 2017 itibariyle de köprünün yapımına başlandı. Efirli Köprüsü’nde Türkiye’de nadir olarak ilk kez yer seviyesinden 40 metre aşağıya inildi. Bunda yapılan sondajlarda sağlam zemin bulunamaması etkili oldu. Türkiye genelinde genelde köprü ayakları 15 ila 25 metre arasında olurken Efirli Köprüsü’nde 40 metre aşağıya inilmesi ayrı bir rekor oluşturdu. Bu arada mühendisler bir deprem anında köprünün sıvılaşma sonucu yıkılmaması için de köprüyü ikiye çıkardı, köprü ayaklarını bir bütün olarak inşa etti. Böylece eski köprü tek gidiş geliş olmak üzere iki şeritten oluşurken yeni köprü iki gidiş iki geliş olmak üzere 4 şeritten oluştu.

5 Temmuz’da yıkıldı 17 Haziran’da yapıldı

Bu arada yıkılmasının üzerinden geçen zamana karşın köprünün açılmaması eleştirilere konu oldu. Yapılan çalışmalar sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Nisan Referandumu için geldiği gün olan 13 Nisan 2017 tarihinde tek şeritten karşılıklı olarak gidiş geliş olmak üzere köprü üzerinden ulaşım verildi. Bu arada köprünün diğer tarafında ise çalışmalar sürdürüldü. O çalışmalar dün yani 16 Haziran 2017 itibariyle köprü üzerine yapılan son kat asfalt ile bitirildi. Bugün yani 17 Haziran 2017 tarihi itibariyle de köprü ön görülmeyen bir aksaklık olmaması durumunda ulaşıma açılıyor. Böylece Efirli Köprüsü yıkılmasının üzerinden geçen 345 gün sonra tamamlanmış oldu. Köprünün resmi açılışı ileriki bir tarihte yapılacak.

Toplam 60 metre uzunluğunda olan Efirli Köprüsü ilk belirlemeler göre 6 Milyon Lira’ya mal oldu. Bu arada Altınordu-Perşembe arasındaki yol da iki gidiş iki geliş olmak üzere 4 şeride çıkarılacak.  HASAN CEM ÖZEL-ÖZEL HABER      

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER