SON DAKİKA

Ordu 52 Haber

Bal Paketleme Tesisinin Deneme Üretimini Yerinde İnceledi

Bal Paketleme Tesisinin Deneme Üretimini Yerinde İnceledi
Bu haber 11 Haziran 2018 - 3:24 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Vali Seddar Yavuz, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen “Rekabetçi Sektörler Programı” çatısı altında Ordu Valiliği ve Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından uygulanan “Arım, Balım, Peteğim” projesi kapsamında kurulan Balmer şirketinin bal paketleme tesisinde yapılacak deneme üretimini yerinde inceledi.

Vali Yavuz, Yaklaşık 5.000 m2 kapalı alanı bulunan süzme-petek bal ile temel petek-hammum üniteleri ve laboratuvar bölümlerinden oluşan ve üretimleri yapılarak faaliyete hazır hale getirilen tesisleri gezerek, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak’tan detaylı bilgi aldı.

“Ordu için, Karadeniz için, Türkiye için ve bal sektörü için önemli tesiste bulunuyoruz. Bu tesisin bu projenin gerçekleşmesinde şuana kadar emeği geçmiş olan tüm eski Valilerimize, İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerine, Arıcılık Enstitüsüne ve burada çalışmış tüm teknik personele teşekkür ediyorum. Biz bu projenin sonuna geldik. Bu projede emeği geçmiş bütün arkadaşlarıma burada olan olmayan, görevde olan olmayan, ismini sayamayacağım herkese minnet ve şükran duygularımı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ayrıca, Bilim ve Sanayi Bakanlığımıza, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza ve Avrupa Birliği fonlarından bu tesisin yapılmasında emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” diyerek, konuşmasına başlayan Vali Seddar Yavuz, ”Arım Balım Peteğim projesi ile bu tesis, Türkiye’yi özellikle bal üretiminde, pazarlamasında, pazar payının artmasında önemli bir işleve sahip. İçinde bulunduğumuz tesis, bu haliyle Avrupa’da bile bulunmayan, her türlü laboratuvar sistemleri olan, balı sofralarımıza en kaliteli şekilde sunacak bir organizasyonu içeriyor. Tamamen otomatik sistemler ile donatılmış son teknoloji kullanılmış ve balın özelliğini bozmayan niteliklere sahip. Bu özellikleriyle de piyasada önemli bir yer alacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında kurulan Balmer şirketinin kurulum aşamasıyla ilgilide bilgiler veren Vali Yavuz, “7 ili ilgilendiren ve üretici birliklerinde dahil olduğu bu şirketi kurmak kolay olmadı. Bugün itibariyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile protokol imzalayacak aşamaya geldik ve birkaç gün içerisinde protokol imzalamak suretiyle tesisi açmış olacağız. Buradan bir kez daha söylemek isterim ki, bal ile yapılan spekülasyonlar şeker, katkı maddeleri, kalıntı gibi bir çok tartışma konusu olan alanı tamamıyla yok edecek bir tesiste bulunuyoruz. Hangi çiçekten ne kadar bal üretildi tespit edilecek sisteme sahibiz. Ayrıca antibiyotik ve diğer kalıntıları tespit edebilecek çok gelişmiş bir laboratuvar sistemine sahibiz. Böylelikle gıda güvenliğini sağlayacak sofralarımızda bal tüketirken herhangi bir endişeye mahal bırakmayacak bir ortamı sağlamış olacağız” dedi ve Türkiye’nin bal üretiminde birinci ili olan Ordu’nun aynı zamanda bal sektöründe bir lokomotif haline geleceğini Türkiye ve dünya piyasasına büyük ölçüde hakim olma gibi bir garantiyi içereceğini de sözlerine ekledi.

Marka’nın kaliteyi garanti ettiğini belirten Vali Seddar Yavuz, “Balmer şirketi ve Balmer bundan böyle baldaki kaliteyi kontrol edecek, hem iç piyasaya, hem dış piyasaya bu konuda bir güvence verecektir. Bu güvence sayesinde başta üreticimiz sonra daha nihai tüketicimiz bundan mutlu ve memnun olacak, üreticimiz alın terinin hakkını alırken, tüketicide sofrasında ürettiği ve tükettiği baldan emin olacaktır. Her iki tarafı da memnun eden bir yaklaşımı gerçekleştirmiş olacağız. 5 yıl süreyle şirketimiz burayı herhangi bir kar amacı gütmeksizin tamamıyla üreticinin yararına işletecek ve yönetecektir. Bu konuda bir tereddüt söz konusu değildir. Bununla ilgili hukuki süreçlerde en kısa zamanda tamamlanacaktır” şeklinde konuştu.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünü ziyarete gelen AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı ve Milletvekili Adayı Op.Dr.Şenel Yediyıldız da Balmer şirketinin işleteceği bal paketleme tesisini ve analiz laboratuvarlarını gezerek, Enstitü Müdürü Feyzullah Konak’tan bilgi aldılar.

Uluslararası akreditasyona sahip olacak olan test analiz laboratuvarında bal, balmumu, polen, arı sütü ve propolisin analizleri yapılacak, işleme ve paketleme tesisi ise, hammum, temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme ünitelerini içermektedir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER